Ny lyd, ny akustik og nye sæder

Håndværkere og eksperter er nu gået i gang med at bringe teknikken i centrets store sal klar til at afvikle koncerter, musicals, messer, kongresser, konferencer og meget andet, der har brug for moderne faciliteter på Frederiksberg midt i København.

Projektchef Anders Jørgensen fra virksomheden Stouenborg er tovholder på arbejdet med at gennemmodernisere salen i Falkoner Centret. Virksomhederne Priebe Hold (sceneteknik) og De To Denmark (publikumsfaciliteter) er også med på det hold, der bringer salen i topform. Anders Jørgensens arbejdsdag indeholder bogstaveligt talt lyd, lys, video, scene og de stole, vi skal sidde på.

–Vi styrer fx processen med de mange kabler. Vi binder så at sige det hele sammen, siger han, mens han bevæger sig hjemmevant rundt på salens enorme gulvareal.

Projektchef Anders Jørgensen fra virksomheden Stouenborg
reb
Kig ind i Falkoner Salens balkon under renoveringen

Ny infrastruktur

–Vi etablerer en scene og nogle faciliteter, der gerne skulle kunne holde i de næste tyve år. Falkoner Centret som sådan har jo mange år på bagen, huset er i særdeles god stand, men visse steder er vi nødt til at ændre på den gamle infrastruktur, og det betyder fx, at vi skal trække mange nye kabler, så man kan bruge moderne mixerpulte og i det hele taget sætte nye lydsystemer op og give plads til ny teknologi, når det gælder et andet vigtigt element, nemlig lyssætningen.

Han er overbevist om, at den gennemrenoverede sal formår at forene det, der var, med det, der kommer.

–Tradition spiller en rolle for Falkoner Centret, og det arbejde, der bliver udført i salen lige nu, respekterer traditionen. Oven i skal du så lægge, at publikum med garanti får en bedre lydoplevelse end tidligere. Vi retter simpelthen op på akustikken, bl.a. ved at ændre på loftet i salen, og vi sørger for, at den tilbagekastning, som væggene før i tiden bidrog med, fjernes, forklarer Anders Jørgensen.

Loftes bearbejdes i Falkoner Centrets sal
Rulle med kabler
Ruller med kabler
Bag scenen i Falkoner Centret

Avanceret genbrug

–Vi optimerer hele salen, vi ser på hver enkelt del, men det hører med i den bæredygtige renovering af hele Falkoner Centret, at vi genbruger og reparerer det, vi kan. Lige nu har vi fx opmagasineret syv containere med det meste af det udstyr, der var i salen, da den blev lukket ned. Vi har passet på det, repareret det nødvendige, og dele af udstyret er også blevet opdateret, så det er klar til brug, når den tid kommer. Hvis noget udstyr af den ene eller anden grund ikke kan bruges i det nye Falkoner Center, har vi sørget for, at grejet bliver genbrugt andre steder i verden, siger Anders Jørgensen fra Stouenborg.

Scenen

Som nævnt er to andre virksomheder også travlt beskæftiget med at gøre salen i Falkoner Centret klar til brug.

Priebe Hold, eksperter i sceneteknik, ved alt om, hvordan man flytter rundt på indholdet i selve scenetårnet og renoverer i øjeblikket hele loftet i sceneområdet. De gamle eksisterende scenetræk, hvor lyd, lys og scenografi blev styret, bliver opdateret. Det meste kommer til at foregå elektrisk, men der vil fortsat være situationer, hvor man med håndkraft trækker dele af en scenografi op og ned.

Stolene

DeTo Denmark er specialister i stole og stoletribuner, og til januar kommer virksomheden med 20 containere med udstyret til alt det, vi skal sidde på! Tre måneder senere kan du i princippet tage plads foran scenen. En stoletribune kan bedst forklares ved, at man har en stor væg, som kan trækkes ud, og når den bliver det, forvandler væggen sig til et hav af behagelige stole. Fagfolk kalder det en teleskoptribune. I Falkoner Centret når den nye teleskoptribune helt op til 2. balkonniveau. På den måde sikres publikum et bedre kig til det, der foregår på scenen.

Kig ind i Falkoner Centrets store sal


Falkoner Centret åbner igen i sommeren 2019.
Du kan følge renoveringen frem til 2019 på www.nyfalkoner.dk
Har du byggetekniske spørgsmål kontakt da falkonercentret@niras.dk

Fotos: Stine Skøtt Olesen / NXT
Tekst: Søren Egert / NXT

Et hurtigt overblik for renoveringen af Falkoner Centret
Bygningens samlede areal udgør i dag 29.785 m2 fordelt på hotel, butikker og erhvervslejemål. Der vil ske en renovering af 26.985 m2, ombygning af 2.800 m2 og tilbygning af 3.273 m2. Antallet af hotelværelser øges fra 166 til 334. Lobby og restaurant åbnes op ud mod Falkoner Allé. Falkoner Centrets kongresfaciliteter og koncertsale bliver opdateret til helt moderne standarder med den nyeste teknologi – men med respekt for den gamle æstetik og kulturarv.
Undervejs er dele af bygningen fortsat i drift, du kan derfor stadig besøge 3Falke MøblerBang&OlufsenFrederiksberg KommuneWarnerMusic Denmarktandlægen.dk og Apnøklinikken, selv om vi renoverer. Indgang ved Howitzvej.
På Sylows Allé finder du stadig indgangen til FOF København. I 2019 genåbner 7eleven på hjørnet af Falkoner Allé og Sylows Allé.
Bygherre: ATP Ejendomme  / Totalentreprenør: NCC Danmark A/S  / Bygherrerådgiver: Niras / Arkitekter: Arkitema A/S / Lendager Group ApS / Materiale leverandør: Lendager Up ApS / Ingeniør: NCC Engineering
Læs flere fakta, læs visioner fra parterne i renoveringen af Falkoner Centret.
Gå på opdagelse i fortællinger fra byggepladsenfortællinger om kulturfortællinger om visionerne
Læs bag hegnet #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9, #10

Arkiveret i Fortællinger, Fortællinger fra byggepladsen.